wtorek, 1 grudnia 2020

PIERNIKI zamiast ceramiki.

 


Piernikowe gwiazdki, choinki, aniołki, renifery to pachnący świąteczny przysmak. Chyba wszyscy za nimi przepadają! W dodatku możemy je wykorzystać do tworzenia dekoracji i ozdób, np. powiesić je na choince, zrobić z nich chatki, ciasteczkowe choinki, czy udekorować nimi stroiki postawione na świątecznym stole.  Mogą stać się również świetnym pomysłem na prezent, z którego z pewnością każdy się ucieszy! Pierniki warto zrobić wcześniej, zamknięte szczelnie w puszce z czasem stają się miękkie i nabierają jeszcze więcej smaku.

Zanim przystąpimy do pracy warto zaopatrzyć się w odpowiednie foremki, wałki, pieczątki lub po prostu nożyki by samodzielnie wyciąć odpowiednie kształty.

 

Przepis na pierniczki

* 250 g miodu (połowa sztucznego i połowa prawdziwego)

* margaryna (kostka)

* 250 g cukru

* 3 żółtka, 2 jajka całe

* ½ łyżki sody, ½ op. proszku do pieczenia

* 1 przyprawa do piernika

* 1 łyżka kakao

* ok. 1 kg mąki

 

Do dzieła!

Najpierw jajka ucieramy z cukrem, dodajemy margarynę, następnie miód, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawa do piernika i kakao. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.

 

Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy różne kształty pierniczków, możemy wykorzystać foremki albo kształtować je według własnego pomysłu.

 

Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w temperaturze 180° ok. 10-12 minut, w zależności od grubości.

Efekt po upieczeniu 



Gdy pierniczki dobrze wystygną możemy zabierać się za ozdabianie ich lukrem.

 


Przepis na lukier

* 1 białko z jajka

* szklanka cukru pudru

* kilka kropli cytryny

Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (jeśli chcemy kolorowy lukier dodajemy barwnik). Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego, woreczka do mrożenia lub rękawa zrobionego z papieru do pieczenia, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować według uznania.
Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można  zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka, soku z cytryny lub wody po kropelce.

 

a to już gotowe, ozdobione pierniczki

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz